Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat kielecki / Gmina Bieliny
W 1946 roku nasz dziadek Edward Stasiński założył w Kielcach piekarnię, którą prowadzimy do dzisiaj pod nazwą Piekarnia R.Dobrowolski. Jesteśmy trzecim pokoleniem piekarzy i wytwarzamy pieczywo, w tym chleb żytni razowy z czarnuszką według autorskich receptur dziadka niezmienionych od kilkudziesięciu lat. Chleb żytni razowy z czarnuszką wytwarzany jest metodą pięciofazową polegającą na kilkukrotnych dolewkach wody i kilkukrotnym dodatku mąki żytniej razowej co kilka godzin. czas trwania fermentacji mąki to 24-27 godzin. Z tak ukwaszonej mąki wyrabiamy ciasto, z którego odrabiamy kęsy i wkładamy do blaszanych foremek. Drewnianymi łopatami zasadzamy do ceramicznego pieca. Nie dodajemy polepszaczy, spulchniaczy, konserwantów, barwników ani tłuszczów trans.