Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat włoszczowski / Gmina Kluczewsko
Miód spadziowy ze spadzi iglastej
W Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Miód spadziowy jest barwy ciemnej, najczęściej od szarawozielonej do brązowej, a nawet czarnej. Po krystalizacji ma barwę ciemnobrązową, szarą lub zielonkawą, a konsystencję średnioziarnistą. Miód spadziowy krystalizuje w grudkach, ma zapach lekko korzenny, a w smaku jest łagodny, mało słodki. W miodach spadziowych występuje melecytoza, cukier spadziowy, którego niewiele jest w miodach nektarowych oraz dwa razy więcej dekstryn i związków azotowych i aż cztery razy więcej związków mineralnych. Miód spadziowy z drzew iglastych wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne i charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz w stanach zmniejszonej odporności. W pąkach drzew iglastych występują olejki eteryczne, żywice, garbniki, goryczki, skrobia, kwas askorbinowy, fitoncydy, a w igliwiu kwas askorbinowy, garbniki, olejek eteryczny, żywice, witamina K. karoten, witaminy B, PP, sole mineralne, alkaloidy, fitoncydy i antocyjany.
Serdecznie polecam i zapraszam do kontaktu.