Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat staszowski / Gmina Bogoria
Miód wielokwiatowy to jeden najpowszechniejszych miodów. Dlaczego? Ponieważ wytwarzany jest z nektaru pochodzącego z wielu rodzaju kwiatów i roślin, dlatego każdego roku jest on inny.
Nasz w tym roku (zbiór 2020) ma piękny złoty koloru i pachnie mocno facelią!
Kolor i smak
Miód wielokwiatowy może mieć dowolną barwę: od jasnokremowej, do herbacianej i każdy będzie smakował trochę inaczej. Gdy ulegnie krystalizacji, zawsze lekko zmienia kolor. Zależnie od tego, czy wytwarzany jest z kwiatów wiosennych, czy też późniejszych – będzie miał inny smak. Jednak zawsze miody wielokwiatowe można łatwo rozpoznać, dzięki lekkiemu zapachowi wosku pszczelego, który zawsze się pojawia w tej nucie.
Właściwości
Wielokwiatowy miód zawiera cukry proste, często niewielkie ilości wosku i pyłku kwiatowego. Dodatkowo w składzie tego miodu nie brakuje mikroelementów, takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Znajduje się tu także bardzo łatwo przyswajalna glukoza, która może zapobiegać chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Dodatkowo wpływa on bardzo dobrze na wątrobę. Kobiety mogą wykorzystywać niewielkie jego dawki do maseczek i peelingów, bowiem bardzo dobrze działa na skórę. W domowej diecie może być zamiennikiem cukru lub po prostu zdrowym uzupełnieniem diety.
Cena
Podana cena dotyczy słoika o masie netto miodu 400 g.