Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat staszowski / Gmina Bogoria
Jeden z ostatnich miodów w roku. Powstaje nektaru nawłoci pospolitej, która kwitnie na przełomie sierpnia i września, aż do później jesieni.
Miód z nawłoci ma niezwykłe walory smakowe i zapachowe. Jest słodki, ale zawiera charakterystyczną nutę kwaśno-gorzką. Płynny posiada jasnożółtą barwę, która może być różna zależnie od zbioru. Najczęściej jest ona słomkowożółta, ale często bywa też jasnobursztynowa. To jeden z miodów, który ulega szybkiej krystalizacji i wtedy staje się jaśniejszy i bardzo kremowy. Łatwy do rozsmarowania.
Nawłoć ma właściwości antyseptyczne. Roślina ta wykorzystywana jest w lecznictwie przy zwalczaniu zakażeń, w stanach zapalnych układu moczowego, a także przy leczeniu ran. Miód nawłociowy od lat nazywany jest „Nektarem życia”. Dodawany do herbaty, czy też podawany na kanapkach pozwala działać przeciwzapalne i przeciwzakrzepowo, a także korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze. Zawiera także substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów.