Certyfikat
Nie
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat starachowicki / Gmina Pawłów
Miód gryczany jest jednym z najwartościowszych miodów. Znane są zwłaszcza jego właściwości lecznicze. Ma charakterystyczną ciemną barwę i ostry smak.
Zawiera witaminy i minerały łatwo przyswajalne przez człowieka. Stosowany jest zwłaszcza w chorobach układu krążenia, chorobach skóry oraz na kaszel.
Miód gryczany stosowany jest jako środek zapobiegający chorobom serca iukładu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym, a także działającyleczniczo na te dolegliwości. Chętnie stosowany jest u chorych z dusznicąbolesną oraz przez cierpiących z powodu nerwicy serca i żołądka. Niemałą rolęodgrywa jako produkt ochraniający i odtruwający wątrobę. Usuwa z ogranizmumetale ciężkie oraz pozostałości środków ochrony roślin i toksycznychsubstancji pochodzenia organicznego.
Jest pomocny u chorych na cukrzycę.
Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, zarówno udzieci, jak i u osób dorosłych.
Miód gryczany powoduje wzrost poziomu hemoglobiny w krwinkachczerwonych, odnawia tkankę kostną oraz działa wspomagająco w terapii przeciwnowotworowej.