Świętokrzyski e-Bazarek

41 372 22 86 wew. 249

Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700  - 1500

Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia

Jak się zarejestrować - film instruktażowy

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

Chleb bodzentyński

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Nie

Bodzentyn

Powiat kielecki / Gmina Bodzentyn

Piekarnia położona w pobliżu górnego rynku przy ulicy Straży Pożarnej (znana w okolicy i nie tylko, mówiło się - "Piekarnia u pani Harabinowej") oferuje pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, a latem słynie z najlepszych bułeczek jagodzianek. Została założona w 1937 roku przez mistrza piekarnictwa Stanisława Kiernożyckiego, który opracował technologię i recepturę chleba żytniego, pytlowego (z jasnej mąki) na naturalnym zakwasie. W latach 70 ubiegłego stulecia zmodyfikowano sposób wyrabiania tego chleba. Zaczęto piec chleb bodzentyński pszenno-żytni na zakwasie i z dodatkiem rozczynu. W oparciu o tę recepturę jest pieczony do dziś przez wnuka pani Harabinowej. Chleb bodzentyński uzyskał w 2003 roku pierwszą w województwie świętokrzyskim nagrodę „Perły” w konkursie ogólnopolskim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” i po raz pierwszy reprezentował nasze województwo na targach POLAGRA 2007 w Poznaniu.