Certyfikat
Tak
Pomoc techniczna pn. - pt. w godz. 700 - 1500
Uwaga: kontakt do wystawcy produktu znajduje się w treści ogłoszenia
Powiat skarżyski / Gmina Łączna
Z zewnątrz jest koloru jasnobrązowego, który pogłębia się wraz ze stopniem uwędzenia. Sprężysta w dotyku, ale jednocześnie miękka i krucha. W smaku można wyczuć przyprawy: sól, pieprz, czosnek. Wędzona w tradycyjnej wędzarni z desek, opalanej drewnem owocowym oraz bukowym. Oryginalność tej kiełbasy wynika z peklowania bez użycia saletry oraz sposobu wędzenia, którego końcowym etapem jest hycowanie, co w miejscowej gwarze oznacza podpiekanie w gorącym dymie do 20 minut.
Możliwość zakupu w okolicznych sklepach.
Produkt posiada Godło Promocyjne AGRO POLSKA i ECO AGRO POLAND oraz Certyfikat w kategorii Produkt Tradycyjny Świętokrzyskiej Kuźni Smaków. Kiełbasa Klonowska hycowana otrzymała w 2021 Perłę w Konkurskie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".